8 gode tips når du handler onlineAntall falske nettbutikker øker for hver dag som går og de blir vanskeligere og vanskeligere å oppdage at de er falske. I dette innlegget er en del tips på hva du skal se etter i om en nettbutikk er ekte eller falsk.

Om du skal handle LEGO eller andre produkter blir det samme i forhold til tipsene.

 

Så her er 8 gode tips når du handler online

1 – Kontaktinformasjon

Norske nettsider er pålagt av angrerettloven å opplyse om en fysisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Hvis du ikke finner noe av dette, og bare kan kontakte nettsiden gjennom et kontaktskjema, er nettsiden tvilsom.
Man har færre rettigheter ved varer kjøpt utenfor Norge og EU.

De fleste falske nettbutikker er teknisk dårlige. Sjekk derfor at linker og logoer virker.

I Norge og Sverige er det en stor fordel om de er godkjent hos Trygg Handel. Da skal de ha en logo for dette. Hvordan de skal se ut finner du her: Trygg e-Handel-sertifikat

For resten av Europa finner du mer informasjon på forbrukereuropa.no, trustedshops.eu og ecommercetrustmark.eu

2 – Sjekk andres erfaring

Gjør et Google-søk før du handler i en ukjent nettbutikk. Tips til søk er navnet på nettbutikken etterfulgt av «erfaringer».
Les anmeldelser fra andre brukere på f.eks Sosiale medier og forum på nett.
Sjekk nettbutikken på trustpilot.com, dette gjelder for hele verden.

3 – Betaling

Falske nettbutikker reklamerer ofte med mange og kjente betalingsmuligheter, men når du kommer inn på betalingssiden er mulighetene ofte annerledes.
Bruk betalingsordninger som du kjenner.
Betaler du med kredittkort/MasterCard kan du kreve penger tilbake fra banken hvis du blir svindlet. Paypal er også en god betalingsløsning.

Når du har betalt for en vare på nettet, sørg for at dine kortopplysninger ikke blir lagret på nettbutikken. Ofte blir du spurt om du vil lagre kortopplysningene. Svar nei til dette!

4 – Er uhellet ute – ta kontakt med banken

Hvis du mottar falsk varer eller varen/varene ikke blir levert, kan du ha rett til refusjon fra banken. I tillegg er det viktig å klage til selger. Hvis du får avslag fra banken kan du ta kontakt med Forbrukerrådet eller Forbruker Europa for videre hjelp.

5 – Hvordan er språket?

Er det åpenbare stave- og språkfeil? Da kan det være et tegn på en svindlerbutikk. Da de ofte er laget av utenlandske it-bedragere som benytter seg av oversettelsesmaskiner. Resultatet er dårlig norsk, usammenhengende og med skrivefeil.

Typisk norske priser som f.eks kr 299.- eller kr 449.- blir ofte til priser med desimaler f.eks. 287,43. Dette er fordi svindlerne ukritisk benytter valutaomregnere.

6 – Sammenlign prisene

Er et tilbud for godt til å være sant? Da er det stor sannsynlighet for at det også er det 😉
Svindlere tilbyr ofte LEGO til godt under halv pris av normale butikker og da gjerne de største settene til LEGO. Skulle du være «heldig» å faktisk få det du har bestilt er det med veldig stor sansynlighet for at det er Lepin eller andre billig merker som etterligner LEGO.

Fant du et kampanjetilbud? Skriv inn hele nettadressen, i stedet for å klikke på lenker fra kampanjer på nettet eller sosiale medier. Dette for å unngå phishing, du kan lese mer om på nettvett.no

Mange falske nettbutikker reklamerer via Facebook, så vær alltid kritisk til disse annonsene.

Eksempel på phishing side av LEGO.com. Det ser ut som LEGO sin nettside, men nettadressen er til noen andre.

Eksempel på sponset innlegg på Facebook som er svindel:

7 – Sjekk nettadressen 

Se på nettadressen, eller URL-en: Ord som «salg» eller «billig» kombinert med navn på varemerke er ofte et tegn på at butikken er useriøs. Som for eksempel raybansalg.net, mulberrytaskeoutlet.info, canada-goosejakke.com eller superbilligeparajumpers.no

Nettadressen har skrivefeil. Svindlere kopierer ofte en ekte nettbutikk, og bruker en adresse som er nesten helt lik den originale nettbutikken. Tenk over hvor ofte sjekker du egentlig skrivemåten på nettadressen når du surfer, og da spesielt på mobilen?

Ingen hengelås eller sertifikat. Til venstre for nettadressen ser du ofte et tegn som ligner på en hengelås. Dette indikerer at kommunikasjonen mellom din datamaskin og nettstedet er sikker ved at opplysningene er krypterte. Selv om dette er et godt tegn for at siden er seriøs, kan det likevel være svindlere som opererer nettstedet.

Du kan sjekke hvem som har registrert domenet og hvor det kommer fra på Whois.com.

Husk: Det er kun LEGO selv som har lov til å ha lego i nettadressen.

8 – Ikke sitt på offentlig Wi-Fi når du handler eller sitt ute blandt folk

Ikke oppgi personlige opplysninger mer enn aller høyst nødvendig, kun de feltene som ofte er merket med en stjerne *.

Når du har betalt for en vare på nettet, sørg for at dine kortopplysninger ikke blir lagret på nettbutikken. Ofte blir du spurt om du vil lagre kortopplysningene. Svar nei til dette.

Unngå å handle fra offentlig Wi-Fi neste gang du tar en latte på din favorittkafé 😉 Herre mannen som stirrer på telefonen ved neste bord, kan være en hacker som spionerer på din online aktivitet.

Og å handle på nettet krever ofte å gi ut informasjon som en ID-tyv vil gjerne ta tak i, inkludert navn, adresse og kredittkortnummer. Så det kan sitte en annen herre mann bak deg som følger med på hva du skriver.
Så kan du vente med å bestille på nett til du kommer hjem bør du gjøre det.

Foto: lego.com

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder